Літинський сектор Управління Державної міграційної служби повідомляє, що в органах ДРАЦС доступна нова зручна функція, яку Міністерство цифрової трансформації України запровадила спільно з Міністерством Юстиції, — шеринг внутрішнього та закордонного цифрових паспортів у застосунку Дія.
Відтепер українці в органах ДРАЦС під час замовлення та отримання адмінпослуги можуть показати електронний паспорт у застосунку Дія та поділитися цифровою копією документа.
Поділитися копією е-паспорта дуже просто. Для цього необхідно:
• відкрити паспорт у застосунку Дія;
• натиснути на нього та обрати штрих код;
• працівник може сканувати штрих код або вручну ввести в систему 13-значний код, який розташований під ним;
• підтвердити запит на передачу даних у застосунку Дія.
Проводиться вивчення громадської думки щодо присвоєння імені Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.
Наприкінці липня найбільша обласна книгозбірня Вінниччини позбулася імені російського вченого К.А.Тімірязєва. Відповідне рішення ухвалили депутати на 27-й сесії обласної Ради. Крім того, була врахована думка колективу закладу та результати засідання Вченої ради бібліотеки, а ще - активна підтримка дерусифікації назви закладу вінничанами в соцмережах.
Наразі жителі області мають можливість обрати ім’я найбільшій обласній книгозбірні. Так, пропонується обрати один із двох варіантів:
- Вінницька обласна універсальна бібліотека ім. Валентина Отамановського
- Вінницька обласна наукова бібліотека (Східно-Подільська наукова бібліотека)
Або ж запропонувати свій варіант.
Голосування триває із 13 вересня по 12 жовтня. Взяти участь у ньому можна на сайті обласної Ради у розділі «Громадська участь» «Вивчення громадської думки» або за посиланням https://vinrada.gov.ua/vivchennya-gromadskoi-dumki.htm.
Із захоплюючої подорожі з польського міста Вольштин до Літина повернулися юні літинчани. Цього року за кордоном відпочивали діти військовослужбовців Збройних Сил України.
Екскурсійно-туристична подорож до Республіки Польща – це ще один крок у підтримку українців. Організувати незабутній відпочинок для наших дітей у Вольштині вдалося завдяки особистим зусиллям селищного голови Анатолія Бичка та за підтримки європейських друзів і партнерів.
Польські колеги підготували для дітей різноманітну програму відпочинку яка передбачала освітньо-пізнавальні, екскурсійні, спортивно-розважальні заходи. Десять днів за кордоном були сповнені цікавими пригодами та неймовірною подорожжю. За ці дні діти відвідали музей під відкритим небом народної архітектури, аквапарк, парк "АDRENALINA", розважальні атракціонах та боулінг клуб. Подорожували до Балтійського моря, на Вольштинському озері каталися а катамаранах та каянках, відвідали паравозні, знайомилися з культурою та звичаями країни.
У Вінницькій області горе-мати назбирала в лісі грибів, серед яких виявилися й отруйні та приготувала з них страву. Стравою жінка нагодувала своїх дітей. Коли дітям стало зле, мати не звернулася до лікарні для надання дітям кваліфікованої медичної допомоги, а зайнялася самолікуванням. Після госпіталізації дітей до лікарні підозрювана не повідомила медиків, що годувала їх грибами. Час було втрачено та двоє малолітніх дітей віком 4 та 12 років померли.
Для багатьох з нас гриби – це споконвічні українські ласощі. І це не дивно. Гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів. Деякі вчені навіть вважають, що вони рівноцінні м’ясу та яйцям. Але в грибах зосередились дві основні властивості природи – її блага та небезпека для людини.
Ліси Вінниччини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівними трапляються й отруйні, які розмножуються більш інтенсивно і чимось схожі з їстівними. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння і навіть смерть. Також гриби погано перетравлюються. При захворюваннях печінки, шлунку, нирок, а також людям похилого віку і дітям до 12 років доцільно утримуватися від вживання грибів.
Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу блідої поганки, яка помилково сприймається за їстівні печериці чи сироїжки. Також причинами отруєння може бути неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Отруїтися можна і грибами, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).
Сторінка 110 із 262